#mamideceplangi?

Când m-a întrebat Raluca dacă vreau să scriu despre această campanie, am răspuns afirmativ fără să ezit, pentru că astfel de campanii fac bine oamenilor. Asta înseamnă că încă ne mai pasă de cei de lângă noi, că încă putem întinde o mână de ajutor. De multe ori o îmbrățisare face cât o mie de cuvinte. Chiar și îmbrățișările virtuale au un mare impact asupra celor care au nevoie de ele.

E puțin bizar și greu de înțeles de ce femeile abuzate continuă să rămână în relațiile toxice, relații care fac atât de mult rău și care îți scad stima de sine spre 0. Rolul celor din exterior este acela de a empatiza, de a înțelege și în niciun caz de a judeca. Fiecare relație are o poveste. Și singurul care poate judeca este cel care are rolul principal în acea poveste.

Vreau să spun că cei care fac uz de putere și o exersează asupra unei femei, sunt oamenii cei mai slabi, cărora le este teamă să strige după ajutor. N-o să încerc niciodată să caut scuze unui bărbat care își lovește soția/iubita/partenera. Motivele care l-au făcut să ajungă acolo, sunt fix egale cu 0. Atât timp cât lovești omul pe care în același timp susții că îl iubești, pentru mine este destul de clar că iubirea este ori una obsesivă, ori avem de a face cu un om slab, instabil psihic, care se teme se singurătate și lovește pentru că are impresia că el are ultimul cuvânt.

Nu vorbesc în necunoștință de cauza, totuși. Eram însărcinată cu Eva, fata cea mare, când cel care mi-era partener la vremea respectivă m-a lovit. Motivul a fost atât de pueril, încât nu mi-l mai amintesc. Am vrut să plec, dar m-am gândit mai mult la copil și am mai dat o șansă, crezând doar pe jumătate faptul că nu se va mai întâmpla.

Când copilul era abia născut, pentru că am refuzat să fac ce mi se cerea la momentul ăla, am fost lovită din nou. Și atunci, în acel moment, i-am pus hainele în brațe și l-am dat pe ușă afară. Din acel moment, pentru mine nu a mai existat. Curios este faptul că trebuie să ajungem atât de răniți și schilodiți sufletește, pentru a putea să ne ștergem un om din suflet. Uneori mă întreb de ce femeile suportă atât de multe. Și dacă într-adevăr merită să speri, să te amagești, să crezi că schimbarea va veni, deși știi, la nivel rațional, că nu se va întâmpla niciodată.

Femeile abuzate nu sunt doar cele care sunt lovite fizic, ci și cele care acceptă să fie jignite, înjosite și umilite. Oameni perfecți nu există, știu asta, dar atât timp cât doi oameni nu se respectă, nu au ce căuta unul în preajma celuilalt. Bărbatul care te jignește, nu te iubește. Bărbatul care doar te acuză și caută în tine țapul ispășitor, nu are nici cea mai mică fărâmă de iubire. Totul e la nivel de frază, iar cuvântul spus nu se pupă cu sufletul rănit.

Știu că femeile, mare parte dintre ele, sunt puternice și îndură multe. Acceptă nenumărate mizerii din partea celor pe care îi iubesc. Dar când cel de lângă tine nu a făcut decât să te ajute să pierzi încrederea în tine, atât timp cât nu este cel pe umărul căruia să poți plânge, cel care să te strângă în brațe, care să îți vorbească frumos și cu respect, îți spun un singur lucru: pleacă!

Nu rămâne alături de un om care distruge, în loc să iubească.

Reclame

3 comentarii

 1. Sunt barbat, insa subscriu cu tarie.
  Un barbat nu are voie, vorba aceea, sa atinga femeia nici macar cu o floare.
  Prin absurd vorbind, eu as intra in depresie si as innebuni daca mi-as lovi sotia. Am mai scapat si eu cate un gest sau o vorba care uneori echivaleaza cu o lovitura, insa suntem oameni si nu suntem perfecti. De lovit fizic insa, niciodata nu as face asta.
  As ajunge ulterior sa ma autodistrug din remuscari, gandindu-ma la lacrimile si traumele ei …

  Iubirea se poarta cu blandete, nu cu violenta.
  Un om care loveste, pe oricine, nu iubeste.

  Apreciază

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s