Jurnal de graviduţă: Săptămâna 8 de sarcină

Mâine intru în săptămâna 8 de sarcină. M-am bucurat prea devreme crezând că sarcina asta va fi fără greţuri, pofte, ameţeli, schimbări bruşte de dispoziţie. De vreo săptămână am început să mă simt rău.

Mă simt extrem de obsită. E o oboseală de-aia enervantă, care mă forţează într-o oarecare măsură să mă întind relativ repede în pat.

La prânz neapărat trebuie să dorm. La cel tarziu ora 14 mi se lipesc pleoapele. Creierul nu mai primeşte nicio comandă. Doar îmi transmite că trebuie să dorm. Şi până la urmă asta fac.

Am greţuri. Dar nu dimineaţa. Cel mai des apar pe la prânz sau spre seară şi am observat ca mă încearcă stările de greaţă şi ameţeală dacă nu mănânc în momentul ăla în care îmi e foame.

Nu mai suport orice miros. E un calvar să deschid frigiderul. Mă ia cu leşin.

Am dureri de cap. Uneori groaznice, de nu ştiu ce să mai fac.

Mă enervez repede. Trec de la o stare la alta. E enervant, debusolantă treaba asta.

iStock_000016737528Medium

Copilul în a 8-a săptămână de sarcină

In săptămâna 8 de sarcină încep să se dezvolte şi sistemul respirator şi cel digestiv. Urechea internă şi laringele apar şi ele, iar embrionului încep să i se dezvolte şi fibrele musculare şi glanda pituitară.

Embrionul are deja toate trăsăturile externe ale unui om, iar acum începe să se dezvolte şi urechea internă. Oasele se dezvoltă şi ele iar musculatura se poate contracta din reflex, necoordonat.

A opta săptămână de sarcină reprezintă un punct important şi pentru că acum embrionul începe să facă primele sale mişcări. Acestea nu sunt prea puternice acum, iar mama nu are cum să le simtă, dar acest lucru se va schimba în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină.

Degetele de la mâini şi picioare, încă legate unele de altele, tind să crească mai lungi. Trăsăturile feţei devin proeminente. Pleoapele se dezvoltă, iar vârful nasului devine vizibil. Pe măsură ce corpul micuţului începe să se îndrepte, coada embrionică începe să dispară.

Din această săptămână organele genitale se diferenţiază ca băieţel sau fetiţă. Cu toate acestea nu e posibil să se precizeze, deoarece organele genitale sunt încă în formare, nefiind încă vizibile. Structura scheletului este formată din cartilaje, dar începând cu a 47-a zi, primele celule osoase încep să înlocuiască cartilejele. Toate organele vitale sunt bine plasate şi încep să se dezvolte pe parcursul săptămânilor următoare.

In a opta săptămână de sarcină embrionul are aproape doi centimetri lungime, inima pompând de 140-180 de ori în fiecare minut.

Reclame

4 comentarii

  1. Si eu aveam cele mai puternice stari de iratibilitate si rau seara, noaptea transformandu-se fara indoiala in calvar Ameteli, greata, dureri, nervi, ganduri de-a valma, foame. Daca ma ridicam mi se amestecau parca toate maruntaiele iar picioarele mi se faceau de plumb. O alternativa nu am gasit pana nu a inceput sa miste prin saptana a XVIII-a, abia atunci m-am mai linistit. Pentru nevoia de hrana am gasit o solutie, plecam la culcare cu un sandwich iar picioarele mi le suiam pe o perna uriasa. Restul neplacerilor le tratam respirand adanc.
    Tu fiind la a doua sarcina vei putea sa simti pruncul mai repede si asta va pune capat etapei dificile. Rabdare si sanatate iti doresc.

    Apreciază

    1. Cred ca esti prima mama de baiat pe care o aud ca i-a fost rau. Majoritatea pe care le cunosc n-au avut niciun rau, nicio greaţă, nicio durere. Eu le am pe toate. Nu atat de rău cum a fost când eram însărcinată cu Eva, dar oricum, există. în perioada asta mă descurc greu cu durerile de cap.

      Apreciază

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s