Câstigă o carte: Pe neaşteptate, dragoste

13268394Scris intr-un stil de o simplitate, o armonie si o eleganta care amintesc de textele biblice, romanul Pe neasteptate, dragoste(2003) este in acelasi timp o apologie a iubirii si o meditatie asupra scriiturii. Appelfeld urmareste cu o subtilitate fascinanta sentimentele care se infiripa treptat intre Ernest, un scriitor septuagenar bolnav si macinat de ura, si menajera sa Irena, o tanara lipsita de cultura, in fiinta careia se contopesc insa nobletea sufleteasca si intelepciunea evreilor care traiesc in spiritul traditiei si al iubirii de Dumnezeu.

Aceasta intilnire providentiala il ajuta pe Ernest sa regaseasca, dupa indelungi ani de rataciri, calea catre originile sale, catre limba sa materna si catre dragostea de inaintasi, care devine forta vitala a creatiei lui.

Refacand in sens invers drumul vietii, Ernest asterne pe hirtie episoade cutremuratoare din adolescenta sa de activist in Organizatia de Tineret a Partidului Comunist si din anii petrecuti ca ofiter in Armata Rosie, straduindu-se sa ajunga in timpul care i-a mai ramas de trait la primele amintiri ale unei memorii palimpsestice.

Pe neasteptate, dragoste este cartea prin intermediul careia Philip Roth l-a descoperit pe Aharon Appelfeld – „un scriitor exceptional, de rangul unui Kafka sau Bruno Schulz” – si apoi l-a ilustrat printr-unul din personajele din Operatiunea Shylock.

Pe neasteptate, dragoste este povestea unei intilniri intre doua vieti luminate de un sentiment superior. O dragoste care nu ajunge sa insemne distrugere, asa cum se intimpla adesea, ci ramine o forma de creatie si meditatie, in vreme ce naratiunea se deplaseaza intr-o maniera subtila pe diferite fronturi, inainte si inapoi, la suprafata si in profunzime… Insa este o carte in care se intimpla multe lucruri grave – in acelasi timp o lectie de intelepciune si de literatura.” L’Express

Cum poti castiga cartea:

Lasa un comentariu si spune-mi unde te duce cu gandul titlul cartii. Comentariul cel mai creativ va fi premiat. Voi trimite cartea prin posta. 🙂

Pe 14.03 aleg câștigătorul!

Reclame

7 comentarii

 1. Titlul mă duce cu gând la momentul fatal, când îți vine să pleci de unul singur în lume, căci te simți părăsit până și de tine. Nu-ți mai zâmbește nici soarele, nu te mai scaldă nici stropii de ploaie, parcă Universul e cu totul indiferent de prezența ta. Și atunci, ca un ghiocel plăpând de sub pătura grea de zăpadă încolțește un sentiment de apartenență: dragostea. Nu știi cum sau de unde a apărut, dar acea ființă care și-a aruncat privirea asupra ta și ți-a întins o mână te face ușor ușor să înflorești.
  Nu am citit cartea, sinceră să fiu până acum nu am auzit de ea dar pare super! 🙂

  Apreciază

 2. Te asteptam încă din vremea în care nu știam ca exiști. Te cunoșteam.
  Noaptea era zi ,sau un portal spre lumea ta.Iti cunoșteam albastrul ochilor mai bine decât mi’i cunoșteam .Te asteptam !
  Pana când,intr-o zi ,undeva ,pe neașteptate, dragoste !
  De la primul pas,de la primul cuvânt ,de la prima vedere !
  Te așteptam!

  Apreciază

 3. Mă duce cu gândul la mama, sincer. Este o femeie care a suferit foarte mult, iar dragostea, spune ea, nu a fost niciodata pentru ea. De câte ori vorbim despre asta îmi spune același lucru, iar eu încerc să-i explic că Dumnezeu i-a lăsat și ei pe cineva pus undeva în lume, iar atunci când va veni, va veni pe neașteptate.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Sincer, mă duce cu gândul la mama. Mama e o femei frumoasă, inteligent, puternică și cu toate astea a suferit în căsnicie. A iubit, însă a fost rănită. De câte ori vorbim despre asta îmi spune că ea va fi mereu nefericită și că dragostea nu este pentru ea, iar eu încerc să-i explic că nu e așa, că Dumnezeu are grijă de noi să nu fim singuri si sigur are si ea pe cineva îna ceastă lume, chiar dacă se lasă greu de venit. Cândva va apărea, așa, pe neașteptate. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s