Femei anonime

Telefonul care suna pe neasteptate la miezul noptii, disparitia unor pantofi, o ploaie torentiala in plin desert, asteptarea unui barbat care nu mai vine, o calatorie ratata pornind din miezul dorintei. Iata situatii deopotriva contemporane si imprevizibile, ce tulbura cugetul si ii bulverseaza pe cei care se trezesc coplesiti inevitabil de propriile pasiuni, fragmente din viata de zi cu zi care devin intamplator exceptionale.

in Femei anonime, Paula Izquierdo isi consolideaza traiectoria artistica in genul deloc usor al povestirii, integrata aici intr-un tot unitar. Sub privirea atenta a scriitoarei, realitatea se rasfrange in microsenzatii pe care proza ei indrazneata si expresiva le surprinde cu o neobisnuita usurinta.

„Cartea se axeaza pe felul in care reactioneaza femeile in diferite situatii de viata contemporana, afisand totusi sentimente similare de izolare, singuratate si lipsa de comunicare. Protagonistele sunt anonime, dupa cum sugereaza si titlul. Nici barbatii care apar in cele mai multe dintre povestiri nu au nume propriu, dar prezenta lor este necesara pentru a nuanta conflictele prezentate.

Paula Izquierdo nu scrie o literatura pur feminista. Autoarea abordeaza mai presus de toate conditia umana, trairile intense ale unor femei aflate in conflict cu ele insele, obsesiile si frustrarile lor, nemultumirile ori esecurile din viata lor solitara sau din relatiile pe care le au cu altii. Printre temele favorite gasim lipsa de iubire, iluziile desarte si ravagiile timpului.

femei-anonime_1_produs-500x500Cele mai bune povestrii sunt cele profund intime, relatate la persoana intai, sub forma de monolog, marcate de un ritm sacadat si un stil simplu, descriptiv.“ El Cultural
„Am convingerea ca literatura este felul meu aparte de a ma mantui. Este foarte dificil sa separi experientele personale de evenimentele relatate in romane. Literatura va reflecta intotdeauna, intr-o maniera sau alta, parti din viata ta. Nu am o cultura uriasa in calitate de cititor, dar atunci cand am citit, am facut-o cu multa pasiune si dragoste: Faulkner, Sallinger, McCullers. Intotdeauna imi imaginez ca voi avea un cititor ideal. Un cititor sensibil, care va intelege ce am vrut sa spun. Cel mai bun cititor. Insa aceasta este doar o idee abstracta. In practica, nu am idee cine ar putea fi publicul meu tinta.“ Paula Izquierdo, interviu publicat in revista Que Leer


O carte foarte incalcita, care efectiv te deruteaza. Nu mai stii cine despre cine scrie, cand s-a intamplat actiunea, cine a vrut, ce a vrut sa faca. O carte care m-a plictisit teribil, desi la prima privire aruncata, pare interesanta. M-a dezamagit. Nu mi-a placut deloc.

 

Reclame

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s