Când am rămas eu însărcinată nu se prea vorbea despre celulele stem, ca acum. În foarte multe clinici am văzut afişe cu informaţii despre aceste celule stem.

Au  capacitatea de a se dezvolta în mai multe tipuri de celule ale organismului. Celulele stem sunt celule cu o extraordinara capacitate de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice, etc) putand astfel sa reinnoiasca si sa refaca tesuturi afectate sau distruse.

Sunt responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite, fiind primele celule stem identificate la inceputul anilor ’60. Pana in prezent reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind supusi tratamentelor cu celule stem hematopoietice.

Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta in orice tip de celule adulte. Caracteristica principala a acestora este de inlocuire a celulelor moarte, regenerand astfel tesuturile deteriorate.

In peste 85% din numarul de nasteri, sangele din cordonul ombilical care contine valoroasele celule stem este pur si simplu aruncat dupa nastere.

Acest fapt constituie o risipa a sanselor oferite de medicina de a recurge cu succes in viitor la eventualele tratamente prin transplanturi cu celule stem.

Dacă în viitor aş mai face un copil, cred că m-aş gândi serios la acest aspect.

ultrasonic_portrait_of_the_fetus_on_background_of_the_pregnant_belly

Anunțuri