Ce nu ştiai despre celulele stem

Când am rămas eu însărcinată nu se prea vorbea despre celulele stem, ca acum. În foarte multe clinici am văzut afişe cu informaţii despre aceste celule stem.

Au  capacitatea de a se dezvolta în mai multe tipuri de celule ale organismului. Celulele stem sunt celule cu o extraordinara capacitate de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice, etc) putand astfel sa reinnoiasca si sa refaca tesuturi afectate sau distruse.

Sunt responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite, fiind primele celule stem identificate la inceputul anilor ’60. Pana in prezent reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind supusi tratamentelor cu celule stem hematopoietice.

Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta in orice tip de celule adulte. Caracteristica principala a acestora este de inlocuire a celulelor moarte, regenerand astfel tesuturile deteriorate.

In peste 85% din numarul de nasteri, sangele din cordonul ombilical care contine valoroasele celule stem este pur si simplu aruncat dupa nastere.

Acest fapt constituie o risipa a sanselor oferite de medicina de a recurge cu succes in viitor la eventualele tratamente prin transplanturi cu celule stem.

Dacă în viitor aş mai face un copil, cred că m-aş gândi serios la acest aspect.

ultrasonic_portrait_of_the_fetus_on_background_of_the_pregnant_belly

Reclame

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s