Am învăţat să trăiesc iubirea, nu să emit teorii despre ea

Bărbaţilor nu le place să le spui în faţă ce crezi despre ei. Au nevoie să fie lăudaţi, chiar când nu merită, şi să li se dea impresia că omenirea depinde de ei. N-am putut iubi niciodată un bărbat pe care-l simţeam inferior mie. Am simţit nevoia să admir pentru a mă dărui.

Bărbaţii nu pricep decât foarte rar că femeia este o fiinţă curioasă. Nu-i place să fie sclava decât dacă îşi leagă singură lanţurile. Dacă altcineva vrea s-o lege cu de-a sila, se revoltă, suferă sau se ofileşte. Nu se poate simţi fericită în robie decât dacă a vrut.

Unii mă invidiază pentru tinereţea mea. Pot să strălucesc fizic, şi o fac, recunosc, din orgoliu, dar pe dinăuntru nu sunt întotdeauna un tumult sufletesc. Trăim într-o lume în care viaţa fiecăruia depinde de alţii. Nu e de ajuns să visezi.  În zadar am vrut eu să fiu bună şi generoasă. M-am ferit să fac vreun rău cuiva. Idealismul nu valorează doi bani, dacă n-ai şi puţin noroc.

Toate adulterurile au în spatele lor o mare plictiseală.

El, Don Juan, îşi face loc în golul creat de ceea ce nu le oferiţi voi, bărbaţii, femeilor. Bărbaţii îşi imaginează că femeile există pentru a fi ei fericiţi. Orice femeie vrea să fie iubita pentru ea însăşi, nu fiindcă există „iubire“ pe lume. Bărbaţii mint jurând pe veşnicie. Ei jură pe ceea ce n-au! Veşnicia nu e a nimănui.

Sistemul ipocrit pe care se bazează bărbaţii, potrivit căruia femeile trebuie să fie mulţumite cu viaţa searbădă oferită de ei. După o anumită vârstă, bărbaţii nu au decât foarte rar simţul ridicolului. Vor să se afişeze, neapărat, cu fete tinere. Nu-şi dau seama că sunt caraghioşi şi că lumea să uită cu milă la ei. Cum de sunt atât de proşti, încât să-şi închipuie că o femeie tânăra, care le-ar putea fi chiar nepoata, cade lată, de amor, atunci când da cu ochii de ei? Explicaţia o cunoaşteţi. Banii şi celebritatea atrag, cum atrage un fluture o lampa aprinsă.

Don Juan nu lasă amintiri urâte în urma lui, când îşi ia tălpăşiţa, deoarece femeia cu care a petrecut o noapte de dragoste n-a apucat să se deprindă cu el. Nu s-au creat obişnuinţe. Nu ajungi să te cerţi cu el, să te împaci, să-i afli metehnele, să-i ghiceşti reacţiile, să bănuieşti când te minte şi să te înduioşezi când îţi cere iertare. În clipa în care pleacă, Don Juan e un necunoscut care ţi-a oferit câteva clipe de extaz. Pe când un bărbat de care te-ai legat prin nenumărate nimicuri te răneşte în momentul când pleacă. Şi, uneori, rana nu se mai vindecă.

Bărbaţilor nu le place decât să le cânţi în strună şi să te transformi în obiect. Dacă n-o faci, se plictisesc şi te trădează. Caută pe alta care înţelege mai repede ce vor ei. Bărbaţii vor carieră, vor glorie, vor bani, nu dragoste. Amintiţi-va că Penelopa a stat zece ani să-l aştepte pe Ulise. Şi n-a găsit ceva mai bun să destrame noaptea decât pânza pe care o ţesea ziua. În vremea asta, Ulise se distra cu nimfa Calypso. Octavian Paler 

Am invatat sa traiesc iubirea, nu sa emit teorii despre ea.

girl-reading-book-brunette-bed-hd-wallpaper

 

Reclame

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s