Sunt oameni cărora le percep tăcerea

Nu ştiu cum reuşeşte orhideea simpatică, dar de cele mai multe ori îmi stimulează imaginaţia. Ne-am corespondat acum câteva zile prin comentarii şi am ajuns să vorbim despre tăcere. Şi despre faptul că pot simţi ce pun oamenii în cuvinte. Prin rândurile scrise şi transmise, le pot percepe starea. Voi nu puteţi?

Prin empatie rezonez cu sentimentele altei persoane. Recunosc şi simt direct emoţiile altora. Simt accentul pus pe o anumită literă, simt durerea dintr-o frază sau sufletul încărcat de fericire al celui care îmi transmite emoţia sa. Când scrii, trăieşti. Fiecare gând, fiecare literă, fiecare virgulă şi fiecare emoţie.

Nu întotdeauna putem simţi empatie faţă de oricine. Trebuie să fiu suficient de ataşată de un om pentru a-l putea percepe, aşa cum se înfăţişează, dincolo de măştile pe care se decide să le poarte. Sunt oameni care nu-şi trădează emoţiile. Care evită să discute despre frământările care persistă în interior. Şi le înţelegi tăcerea, pentru că uneori cuvintele nu sunt de ajuns.

Ne dorim ca partenerul nostru să trăiască odată cu noi, să simtă ceea ce simţim. Dar eu zâmbesc fericită în sinea mea, atunci când îi simt trăirile. Deşi cred că o singură dată i-am spus că îl simt. Că rezonez cu gândurile, emoţiile şi sentimentele care îl copleşesc.

Sunt oameni cărora le percep tăcerea. Nu este nevoie să-mi adreseze cuvinte, pentru că deja le ştiu. Nu am nevoie de confirmări, pentru că le am. Nu am nevoie de explicaţii, pentru că mi-au fost oferite în tăcere.

Pentru un scriitor, implicarea empatică în psihologia eroului devine o cale specifică a mecanismului creator, putând să redea cu talent complexitatea acelui erou şi mai ales trăirile sale afective.

girl-look-portrait-hd-wallpaper

Reclame

2 comentarii

  1. Mulţumesc, Rux 🙂
    …și a trecut mai mult de un an …și am trecut repede prin acel an ca și când am fi făcut doar un pas peste timp 🙂

    Apreciază

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s