La temelia bunătăţii stă dragostea

A fi bun este în firea omenească. Bunătatea nu este dincolo de noi, ci în noi ca fiinţă spirituală. Bunatatea vine ca un val care ne inundă fiinţa, ca un prisos de omenie. Ce face ca omul prin ea sa aibă un cuprins atât de mare?

La temelia bunătăţii stă dragostea. Sâmburele de creştere este dragostea. Nu poate fi cineva bun fără dragoste, pentru că ea este izvorul tuturor creaţiilor şi puterea întregii existenţe. Plinătatea pe care o găsim în bunătate vine în primul rând din dragoste.

Bunătatea încheagă dragostea, blândeţea, mila, mângâierea. Toate sunt topite aici şi alcătuiesc o stare morală unitară. În bunătate găsim blândeţea. Omul bun este blând, adică are sufletul catifelat. Mai puţin activă decât dragostea, blândeţea, în calmul ei, nu este lipsita de puterea creatoare, ci dimpotrivă.

Mângâierea este acea stare lăuntrică legată de setea de mai bine în înţelesul luptei pentru alungarea răului şi durerii, lupta fără frângere şi fără  asprime. Mângâierea este o stare de bine, peste întunericul care inundă. Mângâierea este un leac al carui izvor stă în sufletul nostru şi prin care se săvârşeşte un act exterior de binefacere.

Mângâierea este prezentă în bunătate, o alcătuieşte parţial. Omul bun simte permanent nevoia de a înlătura durerea care seacă sufletul şi mădularele omului, de a-i curăţa fiinţa de poveri, de a-l face să cunoască bucuria luminii.

Viaţa ne face să sângeram pentru că este colţuroasă şi cu drumuri întoarse. Acela care trăieşte bunătatea, care simte vibraţia şi căldura ei, are darul  de a îndruma şi de a împăca contradicţiile, are darul de a rotunji şi uşura durerile. Omul bun nu numai că nu le aduce la viaţă, dar firea lui este făcută să le înlăture. Omul bun modelează viaţa după frumuseţea ce a pus-o mâna lui Dumnezeu în inima fiinţei sale.

Aleg să ofer bunătate celor care îmi arată răutate.

tumblr_mgixnnDAhH1qctyjdo1_500

Reclame

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s