Ea a folosit greşit cuvântul

Plănuim răzbunări. Creăm haos prin cuvintele noastre. Folosirea greşită a cuvântului este modul în care noi ne împingem unii pe ceilalţi în jos, menţinându-ne reciproc cu capul la fund, într-o stare de frică şi de îndoială. Deoarece cuvântul este bagheta magică pe care o posedă omul, folosirea greşită a cuvântului înseamnă magie neagră, iar noi folosim magia neagră tot timpul, fără măcar să ne dăm seama de acest lucru.

De pildă, am cunoscut o femeie care era inteligentă şi avea un suflet foarte bun.

Ea avea o fiică pe care o iubea cu adevărat foarte mult. într-o noapte, a venit acasă după o zi de muncă foarte dificilă, obosită, plină de tensiuni emoţionale şi cu o durere de cap teribilă. Tot ce îşi dorea în acea clipă era o stare de linişte şi multă pace, dar fata ei cânta şi sărea fericită prin casă.

Fiica ei nu era conştientă de modul în care se simţea mama ei, ea era în lumea ei, aşa că sărea şi cânta din ce în ce mai tare, exprimându-şi bucuria şi dragostea. Cânta atât de tare încât a făcut ca durerea de cap a mamei sale să se înteţească, iar la un moment dat mama ei şi-a pierdut controlul. Supărată, ea s-a uitat la frumoasa sa fetiţă şi i-a spus:

– Taci! Ai o voce urâtă. Nu poţi să taci odată din gură?

Adevărul este că la acea oră, mama sa nu ar fi suportat nici un fel de zgomot – nicidecum faptul că vocea fetei era urâtă. Dar fata a crezut ceea ce i-a spus mama ei şi în acel  moment ea a luat o hotărâre faţă de ea însăşi. După aceasta nu a mai cântat niciodată, convinsă că vocea ei era urâtă şi că va deranja pe oricine o va auzi. Ea a devenit ruşinoasă la şcoală, iar dacă era rugată să cânte, refuza întotdeauna.Chiar şi discuţiile cu ceilalţi au devenit dificile pentru ea.

Totul s-a schimbat pentru fetiţă din cauza acestui nou legământ pe care l-a făcut, din cauza acestei noi condiţionări: ea credea că trebuie să-şi reprime emoţiile pentru a fi acceptată şi iubită. De fiecare dată când auzim o părere pe care o acceptăm şi o credem, noi facem un nou legământ, iar acesta devine o parte a sistemului nostru de valori. Această fetiţă a crescut, şi deşi mai târziu a realizat că avea o voce frumoasă, ea nu a mai cântat niciodată. Mai mult, şi-a creat un întreg complex din cauza blestemului.

Acest blestem a fost aruncat asupra ei de către una din persoanele pe care le iubea cel mai mult: mama sa. Mama sa nu a observat ceea ce a făcut prin cuvintele sale. Ea nu a observat că făcuse un act de magie neagră şi că a pus un blestem asupra propriei sale fiice. Ea nu era conştientă de forţa cuvântului său şi de aceea nu trebuie acuzată.

Ea a făcut ceea ce-i făcuseră şi ei cândva mama ei, tatăl ei şi toţi ceilalţi de atâtea ori. Ea a folosit greşit cuvântul.

Don Miguel Ruiz
Artist Vladimir Volegov

E suficient un cuvânt ca să îţi dărâme întreaga lume. E suficient să spui câteva propozitii legate, care capătă un sens descurajator, e suficient să dai un anume sens unor cuvinte. E suficient de dureros să citeşti sau să auzi niste cuvinte care te dărâmă pe dinăuntru. Îţi sfredelesc sufletul cu fiecare literă. M-au durut multe cuvinte. Nu ţi le-am spus tocmai pentru că niciodată nu le-ai observat însemnătatea. N-ai fi simţit cât chin interior ai pus în ele. 

tumblr_mbjh0mYWP61qfm87to1_500

Reclame

6 comentarii

 1. „Mânuirea” cuvântului va conduce întotdeauna către un înţeles, către o mirare, către o altă presupunere, către, către…etc, o fuziune transmiţător-receptor bazată pe instinct, raţionament ş.a.m.d., nu stau să fac ditamai analiza acum…

  Ruiz e uşor patetic. Şi pe mine mă făcea maică-mea la nervi,”umflată”, „grăsancă” ş.a.m.d., dar n-am rămas cu sechele şi nici nu m-am pus pe cure de slăbit şi, cel mai important, nici nu sunt supărată pe ea. Dar aşa e! Alţii o pot păţi!

  Există o magie albă a cuvintelor, ca şi una neagră…verde, albastră, roz a cuvintelor.
  De curând ziceam „dacă tăcerea e de aur, cuvintele sunt (de) plumb”…Gândim după şabloane, în mare parte, ca să ne putem înţelege…:)

  Apreciază

 2. Well, in cazul meu chiar au contat cuvintele aruncate in vant, dar care au un anumit substrat. Probabil unii oameni nu se simt lezati de jignirile celor din jur, dar se intampla ca atunci cand lucrurile se repeta si ti se zice acelasi lucru constant, sa ajungi sa crezi ce ti se spune. Si scade stima de sine, in timp. Apoi te refaci, dar tot in timp.

  Probabil si eu sunt mai pe dos, din moment ce anumite cuvinte spuse, intr-un context care ma deranjeaza, chiar ma dor. Si oricat fac analiza pe text inteleg sensul si mesajul. De fapt ala doare, nu cuvantul in sine, ci ceea ce ai vrut sa transmiti.

  Apreciază

 3. Nu cred ca oamenii nu-si dau seama ce fac. Prin cuvinte, unii isi marcheaza teritoriul, exact ca acei caini care urineaza. Nu trebuie sa ne suparam pe ei :))

  Apreciază

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s