Ip Man – maestrul artelor marţiale

Povestea semi-biografică a legendarului Ip Man, primul maestru al artelor marţiale care a predat stilul chinez Wing Chun.

Fo Shan era cunoscut ca oraşul cel mai celebru unde se practicau Arte Marţiale din plăcere. Maestrul Ip Man era un membru respectat în această comunitate fiind cunoscut ca expert în arta Wing Chun dar totodată şi foarte modest, răspunzând rareori provocărilor la lupte, dar fără a-şi răni adversarii – dându-le tuturor o lecţie de onoare,  până când în oras îşi face apariţia un străin, Jin Shan Zhao, care nu are acelaşi respect pentru adversar şi provoacă la luptă toţi Maeştrii de Arte Marţiale, câştigând duelurile el speră să-şi deschidă în oraş un club în urma căruia să se îmbogăţească.

Toţi cetăţenii din Fo Shan practicau Kung-Fu mai mult din plăcere. Cluburile de arte marţiale au devenit celebre, transformând Fo Shan în cel mai cunoscut oraş unde se practicau artele marţiale.

La 7 iulie 1937 incidentul de la Lougouqiao a declanşat totul. Japonia a invadat China, armata a jefuit tot ce se putea, transformând viaţa oamenilor obişnuiţi într-un iad. În octombrie 1938 oraşul Fo Shan a fost ocupat de armata japoneză, care le-a distrus fabricile, magazinele şi locuinţele. Populaţia din Fo Shan a scăzut dramatic, de la 300.000 la 70.000.

Doar câteva fabrici din întreg oraşul încă mai funţionează. Locuinţa lui Ip a fost confiscată şi transformată în cartierul general al armatei japoneze. Familia lui Ip a rămas pe drumuri trăind o existenţă mizerabilă.

În fiecare zi mi-am spus că nu va pleca niciodată din viaţa mea. Din cauza asta nu am fost de acord cu aceste dueluri. De fiecare dată când se lupta cu cineva nu aveam linişte. Niciodată nu l-am susţinut cu adevărat atunci când făcea ce-i plăcea cel mai mult.

Şi acum…acesta poate fi ultimul lui duel. Mi-e teamă că nu voi mai avea şansa să îl văd.

Chiar dacă artele marţiale sunt practicate şi de forţele armate, Kung Fu-ul chinezesc este diferit tocmai pentru că implică spiritul lui Confucius. Calităţile artelor marţiale implică bunăvoinţă. Iar voi, ca asupritori, nu veţi înţelege să-i trataţi pe ceilalţi aşa cum vă purtaţi cu ai voştri, pentru că nu faceţi altceva decât să abuzaţi de puterea voastră militară şi vă folosiţi de violenţă pentru a-i persecuta pe ceilalţi.

Nu meritaţi să învăţaţi tehnica artelor marţiale chinezeşti.

Ip Man a refuzat să îngenuncheze în faţa armatei japoneze. Şi s-a folosit de toate mijloacele pentru a menţine unit poporul chinez. La 15 august 1945, împăratul Japoniei, Horohito, a anunţat oficial capitularea necondiţionată a japonezilor. Într-un final poporul Chinez a învins iar războiul care a durat 8 ani a luat sfârşit.

ip

Reclame

3 comentarii

  1. Donnie Yen un actor grozav.Iar cele doua filme, ca stiu ca sunt doua parti, pe langa spectacolul oferit datorita artelor martiale, spune si o poveste istorica a Chinei din perioada anilor 35.Felicitari pentru review, recomand iubitorilor genului filmele in care protagonist este Donnie Yen.

    Apreciază

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s