Să cultivi în suflet iubire, nu indiferenţă

Când eram încă un copil, cea care mi-a îndrumat paşii în viaţa mi-a spus să mă feresc de oamenii care îmi arăta nepăsare şi indiferenţă. Mi-a dorit să învăţ să citesc oamenii dintr-o singură privire. M-am străduit îndeajuns dar nu am putut să privesc în suflet înainte de a ajunge rănita. Apoi m-am gândit că oamenii îşi manifestă nepăsarea tocmai pentru a se proteja de posibile dezamăgiri.

Dar pe atunci mă îmbătam cu apă rece căutând scuze celor care mi-au schilodit sufletul, care, în definitiv nu făcea decât să ofere, nu să rănească. M-am rugat să-mi îngheţe inima şi să nu mai pot simţi nimic. Era o nevoie disperata de linişte necesară pentru a putea merge cu zâmbetul pe buze mai departe. E ca atunci când te trezeşti imobilizat într-un pat în care nu îţi doreşti să stai dar din care îţi doreşti să poţi să te ridici.

Şi mi-am dat seama într-o zi însorită de vară că nu mă mai interesează. Nu plăteam cu aceeaşi monedă îngălbenită de timp, dar cred că ceva în mine refuza să îi mai accepte pe cei care nu mă meritau în viaţa lor. Probabil că sunt construită greşit. Nu sunt o femeie care tace când are ceva de spus. Nu sunt femeia care să asculte orbeşte ce i se spune.Sunt femeia care pleaca purtand cu ea toate nelinistile, atunci cand i se arata ca nu e suficient de importanta pentru un anumit om.
Dacă greşeşti şi nu îţi dai seama, sunt acolo ca să îţi arăt unde ai procedat greşit. Dacă te enervezi te pot lasă să te linişteşti dar ţi-aştept scuzele în cazul în care răbufnirea ta mă răneşte şi pe mine. Dacă mă iubeşti, arăta-mi, aşa cum şi eu găsesc mereu mici gesturi care să te facă să pricepi cât însemni pentru mine. Nu te purta urât, sau josnic, doar pentru a-ţi ascunde sentimentele. În felul asta mă pierzi. Pot acceptă sau suporta destule dar vine apoi o zi când pur şi simplu mă simt goală pe dinăuntru. Atunci nu mai pot face nimic pentru a mai salvez ceva.

Spun toate astea pentru că îmi dau seama că nepăsarea sau indiferenţa este întotdeauna un duşman al sufletului.

Sunt oameni indiferenţi, sunt oameni care trec nepăsători prin viaţa, sunt oameni care nu îşi fac prea multe griji şi nu se sinchisesc să facă mai mult. Oamenii ăia, deşi poate sunt liniştiţi şi le e bine aşa, sunt prea mici şi nu ştiu multe despre viaţa. Dar sunt şi oameni pătimaşi, care învăţa să nu mai repete greşelile, acceptând şi înţelegând anumite fapte sau decizii. Când un cineva mi-a făcut un rău, a trebuit să mă iert întâi pe mine, apoi pe cel care s-a bucurat atunci când m-a văzut căzută. Dar m-am ridicat mereu zâmbind, că ştiu cât sunt de puternică şi câte pot face. Şi pentru mine, şi pentru ceilalţi.

Ea, femeia, îl simte aproape pe el, bărbatul. Ştiţi, prima iubire? De fapt cea mai intensă iubire e întotdeauna şi prima, oricâte altele ar fi existat înainte, superficiale şi pline de cicatrici. Acum mă gândesc tot la sufletele alea gemene care comunică atât de uşor. E o altfel de iubire. Da, iubirea care rămâne-n suflet şi în amintire până la sfârşitul vieţii. Dar ce facem când suntem călcaţi pe inima de paşii aceia grei ai despărţirii? Iau despărţirea ca pe-o distanţă, nu ca pe o ruptura. Aţi trăit greutatea asta vreodată? Dar până la urmă învăţăm să iubim dincolo de dorinţa noastră de-a avea acel om, dincolo de spaţiu şi timp. Dacă îl purtăm în minte şi suflet, e de ajuns.

Am spus destule şi azi.

large2

Reclame

5 comentarii

  1. Javra, nicio iubire nu e la fel. Prima iubire e aia care-ti lasa sufletul liber. Chiar daca inainte poate au fost iubiri, dar care au lasat urme. Si acolo unde au exista rani, de fapt nu a fost iubire.

    Apreciază

Trimite-mi un gând:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s